luni, 21 martie 2011

Deja-vu cu petrol si dictatori…

 147219_articol
         Ce mai e nou prin lume? Cutremur,tsunami,accident nuclear, dictator stârnește război civil în Libia…hopaaa! interesant!
        Miroase a  manipulare și ca de obicei sursa mirosului e undeva pe firul roșu dintre  Casa Alba , Palatul Elysee și Cancelaria de la Berlin. Senzația de deja-vu e intensă . Nu sună nimic cunoscut în următorul ciclu de termeni : dictator musulman, petrol , prieten ințial a occidentului, suspect de a inarma organizatii teroriste, fii cu preocupări excentrice,tensiuni sociale, figură mesianică , opulență ?!
       Mda…si eu tot la Saddam mă gândeam. Vestul avea nevoie de un nou PUBLIC ENEMY NUMBER 1 dacă tot nu îl poate compromite pe Chavez momentan. Se maschează incidentele din Libia sub mai marea umbrelă a curentului revoluționar început în Egipt și prinde destul de bine dacă accepți doar imaginea de suprafață . Nu am făcut niciodată profeții dar prevăd în viitorul noului guvern libian o politică foarte prietenoasă vis-a-vis de S.U.A. și Germania(mari importatori de petrol libian), imediat ce sângerosul colonel Gaddafi va fi capturat și probabil spânzurat de dreapta mânie a copiilor lui Alah  după un proces simulat care va arunca ipoteze ulterior neverificabile  asupra unor inarmari nejustificate sau plănuirea vreunui genocid. Operațiunile militare au început chiar mai reușit decat în Irak pentru că acum s-a garnisit scenariul cu insurgenții picați la fix pentru varianta TV a revoluției . Într-un fel graba Occidentului de a scăpa de Gaddafi folosind pârghia revoltei populare e explicabilă raportându-ne la relațiile dubioase de prietenie avute cu acesta . Ultima afirmație inflamabilă e cea a unuia dintre fiii colonelului care îl urechează pe Sarkozy făcând referire la sprijinul financiar al ultimei campanii electorale a liderului de la Elysee. Așa că reacția Franței  seamănă cu procedura Mafiei de a își lichida complicii deveniți incomozi. Cercul se închide , veriga slabă dispare , zăcămintele libiene sunt așezate în mâini întinse iar poporul primește pâine și circ .  Peisajul seamănă teribil de mult cu Irakul . Se întrevăd și contractorii privați care își ling buzele în expectativă pentru o nouă halcă de contracte grase pe reconstrucția și menținerea securității în Libia.
Totul e bine în cea mai bună dintre lumile posibile ! Nu e asa herr  von Leibniz?

12 comentarii:

  1. :))) ! hahaha ! saptamana trecuta si pt tine Gaddafi era "dictator sangeros"! ciudata schimbare de macaz moncher ! oricum apreciez ca te-ai documentat intre timp si vezi mai analitic situatziunea ! Articol bun ! 7.50 ! Promovat !

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda...intre timp am fost contactat de Hamas . Oamenii fiind constienti de impactul acestui blog m-au platit regeste sa imi scot capul din cur si sa comentez favorabil despre ''brietenul'' Gaddafi...multumesc pentru nota ...nu stiam ca tii tu catalogu' dar de acum incolo o sa tin seama!

    RăspundețiȘtergere
  3. eu imi aduc aminte de vizita in italia de acum cateva luni a lui gaddafi si costumatia"special aleasa"pt.intalnirea cu berlusconi..interpretata(si pe drept cuvant,parerea mea)ca modul"subtil"a lui gaddafi de a aminti italiei de ororile ocupatiei italiene in provincia libaneza cyrenaica(care a dus la moartea a 1\2 aproape din populatie???..masuri internationale impotriva iataliei??canci!!ca de altfel franta si maroc sau algeria!)
    mai mult decat atat"marturia colonizarii"italiene a fost un subiect recurent in aproape toata discursurile lui gaddafi ink din 69,dupa revolutia verde..si un atac,cu norma intraga,impotriva a tot ceea ce inseamna pt.el occidentul,tare de urechi in acez caz..ca si-a cam tinut pliscul!(sau avea motive sa taca?)
    dupa green book,toate actele teroriste in care a participat(colombia,irlanda,germania,franta,spania,italia,usa,chad,uganda),dupa toate tentativele de a unifica libia cu egipt,siria,tunez,iraq,chad,maroc,argelia(bn draq ca prietenii nostri americani si francezi au gandit 5 minute si nu au eliberat terenul! si ca a murit nasser dupa ceas!ca altfel azi nu s-ar bombarda doar libia-poate si pretextul ar fi altul ca de moment toti cei implicati se simt orgoliosi de a participa intr-o miscare de aparare a drepturilor omului si obtinerea,mentinerea si pastrarea pacii mondiale:)))-ci federatia republicilor arabe!
    regan pare sa fi fost singurul (cu ce le lipseste actualilor politici)care sa-i zica pe nume:"cainele nebun al orientului mediu"si sa il trateze ca atare!
    banuiesc ca evolutia are nuantele ei..si ca fara rau nu exista bn:))altfel nu vad prea clar de ce acest personaj a avut o viata atat de lunga si imbelsugata!nici macar nu detine vreo fctie politica!!
    era nevoie de el..pt a permite sonde de petrol straine pe teritoriul libanez(incepand cu 2000-dupa vizita la tripoli a diplomatilor usa,angliei,frantei,italiei si germaniei-care nici pana azi nu par a recunoaste micile favoruri(o mai mare libertate de miscare-ce poate fi rau in asta??)
    ma intreb ce se va intampla in libia dupa ce-l vor macelari pe gaddafi.toti o sa-si doreasca o bucatica din placinta..oare se va instaura un lider "liber ales de libanezi"sau la libera alegre a "marilor puteri"..ca sa-si poata pastra prerogativele in zona??e grele cu lumea asta generoasa si dezinteresata in actiuni pt bn general..in timp ce in propria gradina creste obraznic pirul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bucatica de placinta e deja la ei. Traseul banilor e simplu: occidentul plateste petrolul, gaddafi investeste banii inapoi ( Brittish-Arab Bank din Londra), grupul Fiat si Juventus Torino din Italia, multi bani investiti in bancile din Elvetia, afaceri imobiliare in Franta. Banii sunt exact inamicii lui(astia care acum instaureaza democratia) Banii astia au produs alti bani, acum trebuie decat sa se schimbe titularul conturilor. Simplu ca buna ziua !

    RăspundețiȘtergere
  5. @anonim: comentariul tau e exhaustiv!:) sintetizat ar trebui sa sune cam asa : prietenul Berlusconi e in mijlocul unei furtuni de cacat mediatic , Sarkozy nu vrea sa piarda voturile musulmane din Franta si asa ca doreste sa se disocieze de eticheta de ''preten'' al lui Gaddafi , pentru americani reteta ''war on terror'' bazata pe Irak a devenit ne-viabila in urma atator dezvaluiri , wiki-leaks si a discursului lui Obama. Cheia e mereu petrolul si nimic nu directioneaza preturile precum o ''revolutie spontana''...
    o observatie: vbim de Libia si nu de Liban;)

    RăspundețiȘtergere
  6. @andrei:ai dreptate...am scris in graba e libia!si atat pt u cat si pt stefooo:ce vroiam sa spun e ca gaddafi este un "rau"pe care si l-au permis pana la un anumit pct.domniile lor mai sus mentionate,aveau nevoie de eliar investitiile despre care vb u stefoo eu le vad ca pe o alta forme mai diplomatica si mai convenienta economic de a avea un control asupra banilor,general vb"decat sa plece in alta parte cum se intampla inainte de 90,mai bn sa vina la noi,sa fim prieteni!-conturile din elvetia,anlgiaetc..nu doar ale lui ci si ale membrilor familie lui:??
    obama nu cred ca vede cu aceiasi ochi un nou conflict,in 1 rand pt ca incearca sa redreseze oarecum imaginea dezastruoasa a americii in privinta politicii internationale,concentrata in mare parte in orient..cu scopul "imprietenirii"cu europa..trebuie sa iese cumva din criza si daca va castiga pe 2 fronturi si mai bn..poate il realeg:))
    berlusconi..se stie cu musca pe caciula,avea nevoie de ceva timp sa-i inchida gura lui gaddafi si drepturile omului par a fi scza perfecta:D

    RăspundețiȘtergere
  7. @stefoo:bucatica de placinta..ma refeream teritorial vb.daca se va aduce in discutie o noua colonizare sau si-au invatat deja lectia(franta cu india(polinezia),maroc..etc,usa cu tot alaiul pe care il duc in spate,italia cu ale ei!)...si daca nu au invatat cine se va aruca sa faca 1 pas??
    daca o sa revina monarhia(ca la monarhii se pricepe mai bn europa..si imediat dupa dezmembrarea libiei va fi nevoie de ajutor masiv din exteriorul benevolent)?

    RăspundețiȘtergere
  8. Hai mah, da-le incolo de explicatii ascunse. De la inceputul anului asistam la acelasi scenariu in tot nordul Africii. A plecat Ben Ali, l'ami de Nicloas, a plecat Mubarak pe care USA l-au sustinut 30 de ani, venise randul lui Gadaffi. Doar ca efectul surpriza trecuse si "mon colonel" s-a prins de schema, asa ca a trebuit sa fie protejat poporul libanez de crimele in masa, facute probabil cu armele de ucidere in masa din Irak.

    Interesul e dublu, controlul petrolului si controlul demografic al regiunii a carei populatie a inceput sa cucereasca Europa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da ba! asta incerc si eu sa spun!!!:)) chestiunea e simpla , reteta e veche ,trendul din regiune e propice etc. . Naiv te numesti daca chiar ai senzatia ca ii doare undeva pe vecinii tai francezi ca libianu' e impuscat pe strada si ingropat pe plaja...praf in ochi!

    RăspundețiȘtergere
  10. ba, pe vecinii mei ii cheama Mahmoud si Youssef, asa ca s-ar putea sa ii doara :)

    RăspundețiȘtergere
  11. In cazul asta Nicolas are 2 voturi de la Mahmoud si Youssef pentru ca a sarit dezinteresat sa ii elibereze pe fratii de la Tripoli!!:)))

    RăspundețiȘtergere