miercuri, 29 iunie 2011

Trage BAC-ul mai la mal…

         Dacă liga lu’ Mitică e la ceas de pauză și în politică decât Băsescu mai dă cu vâsla-n baltă borând din Chivasu’  de doișpe ani pe vremelnicul dar totuși rege Mihai, ne aruncarăm ochii asupra examenului de maturitate . Adică bacalaureatul. Unde se fură ,cică ,în stilul consacrat prin sedii de partid sau de guvern . Super-terminatorul educațional Daniel Funeriu zis Colegul Neutru a intrat în mafia profesorașilor cu 7 milioane salariu și amenință că dacă tot nu știe el genurile măcar să nu mai ia nimeni diplome . Una peste alta la BAC s-a copiat cu largul concurs al cadrelor didactice . Mare rahat pe bat! E ceva nou? Nu prea cred. Efectul ar fi ca se creează o masă de absolvenți ce au carențe grave în educație . Eu îmi imaginez că peste niște ani și masterate șmenuite prin universități cu ștaif din lumea bună , niște băieți din ăștia(și fete- să nu discriminăm că îmi pierd din cititori)  o să ajungă și ei miniștri în guvernul Boc 45 . Problema morală care mi se ridică totuși în fața ochilor e că sistemul educativ prost croit, administrarea instituțiilor de către manageri implementați precum porumbul de un partid sau altul, salarizarea derizorie și lipsa gravă de respect acordată celor care săvârșesc actul didactic au dus la situația ca din 150 de elevi la un examen , 100 să fie prinși cu fițuici . Nu aș vrea să le iau apărarea dar mă gândesc că oricum problema esențială se accentueaza cu lipsa unui examen serios de admitere la facultăți unde tot tampitul intra cu un dosar in mana si iese direct ca in The Wall spre tocatorul social si cerand ajutor de somaj. Acolo  putregaiul examenelor blătuite e și mai masiv . Cât despre ce se întâmplă acum cu profesorii și elevii surprinși în mizeria cu BAC-ul , nu asistăm decât la o vânătoare de vrăjitoare marca PDL 2011, praf în ochii tâmpilor și pâine și circ până la următoarea mega-arestare comandată pentru vreun nabab cu termen de valabilitate redus în portul Cotroceni. Hai Gaudeamus igitur și gheață-n pahar mateloți!

4 comentarii:

  1. Of, ce bine era in 2000-2004 cand la tv nu se mai dadeau decat documentare despre Egiptul Antic. Se culturaliza populatia, profesorii erau bine platiti, si pana si copiatul la BAC cerea mai multa imaginatie decat acum cand intri cu aifonu in sala.

    RăspundețiȘtergere
  2. tu crezi ca eu sustin perioada 2000-2004...lucrurile au mers sistematic rau ...dar nu poti sa nu faci legatura intre copiatul masiv si starea in care e educatia ca segment al societatii care societate la randul ei ...aaa...nu!!!:)) nu merg mai departe ca ma enervez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca sa ma laud, eu am zis o data o vorba mare. Am zis ca singura solutie pentru Romania ar fi ca toti profesorii sa fie dati afara, iar in locul lor sa fie adusi straini (era vorba de nemti, francezi, englezi, japonezi, norvegieni, nu de bulgari, spanioli sau marocani). Si nici astia nu ar trebui tinuti prea mult, sa nu se invete cu obiceiurile locului, ar trebui schimbati cam la 3 ani asa... In felul asta, in 20-30 de ani societatea s-ar schimba usor-usor. Altfel, este putin important ca tara e condusa de PDL sau USL, variatiunile sunt prea mici ca sa insemne ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. e frumoasa vremea in ''Utopia'' Razvane? :)) Nu pot sa comentez prea tare solutia ta nici macar la nivel de gluma...sunt prea subiectiv avand in vedere un numar de persoane (profesori) pe care i-am cunoscut in decursul vietii mele...dar( imi pare rau ca exista acest dar) sunt destui care nu au ce sa caute la catedra ...asta clar!

    RăspundețiȘtergere